Tuesday, 17 December 2013

CARAMEL..

FIRST TRY!!

huhuhu.. alolo buruk nya rupa.. huhuhu.. xpe2 org selalu ckp first try mmg slalu xjadi.. second try confirm jadi.. hak3.. tapi yang penting rasa nya ada.. bende nie jd x cntik sbb dia punya sos letak late.. hak2.. spatotnya letak sos dia dulu.. baru letak di punya adunan telo..huhuhu..




RESIPI

Bahan-bahan
( Seisi keluarga )

1 tin susu cair
1 cawan susu segar
1 senduk gula pasir
5 biji telur
1 sudu kecil tepung kastard
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla
Untuk dibuat karamel/ gula hagus:- 1 senduk gula pasir

Cara-cara

Campurkan kesemua bahan kecuali karamel/ gula hangus. Tepung kastard & tepung jagung perlu dibancuh dulu dengan susu segar supaya tak berketul.(boleh guna whisk, hand mixer/ blender)
Masukkan karamel/ gula hangus yang dah siap dibuat tadi ke dalam loyang. (Kalau boleh jangan terlalu hangus takut puding jadi pahit)
Masukkan adunan tadi ke dalam loyang tersebut.
Kukus selama lebih kurang 45 minit.
Setelah siap sejukkan dalam peti sejuk. 
(sangat sesuai dihidangkan ketika sejuk)

~> http://www.myresipi.com/top/detail/9304
~> http://www.youtube.com/watch?v=N6JZx86OyXM

No comments: