Tuesday, 31 March 2015

Zirafah Kuning..

*Sumber WS*

Aku pelik kenape ramai fwen list wassap aq yg gune gambo zirafah.. So aq tye la bdk group klas aq.. pas ur ader yg jwp.. rupe nye ader stu game nie.. kalo salah jwp kene pakai gambo zirafah tu 3 hari.. ouh.. lawak gile..

A little game for you..
You walk into the room. On the bed lie 2 dogs and 4 cats. One giraffe and 5 hippos are standing around. 3 chickens and a small duck flies around. So, how many feet is standing in the room? Answer?
If your answer is wrong, you must have the picture of the giraffe as your profile pic for 3 days.
-nie la soalan nyer.. aq ta tau jwpan sebenanye.. tapi jwpan aq ader 24 kaki.. betul ke?? hik3-

Haa.. ttbe teringat zaman aku gune wechat.. dok main teka2 jugak.. pas ur kalo salah teke kene gune gambo org yg mnekete tu bape ary tah.. sakit jiwe.. ramai mangse aq yg kene gune gmbo aq.. lawak.. termasok la my pakcik ARIFF.. hahaha..

Sekarang aq da ta ley gune wecht da.. bahaye utk diri sndiri.. kalo na bukk pon skali skale je boleh la.. Menjage diri.. Menjaga batas.. Menjage maruah.. Menjage segala-galenya.. InsyaALLAH.. ♡

Hati Perempuan -TV3-

"Girls are always like that" -Tengku Zaril-

Hello wt do u mean "Girls are always like that"?? Ta sume pompn same la.. adoi.. Yuhanis pon da tunjukkan yang dia bukn pompn biase.. Ok fine..! mejoriti pompn mmg ader yg menyusah kan.. kaki shopping.. siap lambat and bla2 yg mcm mne lelaki sume pk kan.. tapi ader gak segelintir perempuan ta mcm tu..

Den pantang boto kalo org na banding2 kan perempuan nie sumo ae samo.. Cyes pantang.. Sebb den salah sorg pompuan yg TAK tergolong dgn pompuan yang sama tu.. sbb den ta samo.. tu je jawapan nye..

Pas ur bile dkt laman sosial nie.. byk2 gambar yang menyatakan tentang fakta perempuan.. bila aq belek2 balik.. huh ta same pon dengan aku.. so aku label kan semua post bergambar mengenai FAKTA itu ia adalah sebagai AUTA.. 

Kenapa erk aku na amek cyes pasal bnde nie?? hye of course la.. sebagai seorg pompn ta suke diri dia di sama kan dengan perempuan lain.. especially dengan keburukkan pompuan lain.. dan kenapa erk lelaki suke samekan perempuan nie sume nye same?? msti la lelaki akn ckp sbb semua perempuan yg dia jumpa mcm tu..! betul tak?? hahaha.. sape suruh salah pilih..

4 the gurls n diri ini.. jaga ckit pangai supaya perempuan lain ta dikaitkan dengan kesilapan anda.. Bak kate pepatah sebab nila setitilk rosak susu sebelangan.. utamakan maruah diri anda sebagai seorang perempuan supaya ta di judge sebagai seseorang yang sama dengan orang yang suke melakukan kesilapan.. Be your own self.. And jadilah yang lain daripada yang lain.. kan lebih speacial.. (>‿◠)✌

p/s: for the first time post tanpa gambar.. 
#terpengaruh dengan cerita TV..!

Alisha Safiya.. ❤

*Tadi*

Hahaha.. Yang no 1 wasap aku.. seronok nye kalo dia, no 2 atau yg no 3 wassap aq.. seronok kalo sorg nie slalu wassap aq dulu.. tapi but mse skunk nie.. hanya yg no 1 je kot yg akn start wassap aq.. sbb dgn dia je tengah baik.. yg lain ta dapek na koba.. SOBA yo yang den dapek buek.. 

*Selfie*

Huhuhu comel kan.. pandai selfie da.. nanti blajo ckp plk ae alisha.. boleh ckp phone dgn chek ina.. hehehe.. jangan ikot ckp mama tu.. dia ta mau ajaq alisha sebut nama cek na.. nnt cek na yg aja alisha sebut nama cek na.. jahat mama tu ta mau aja alisha sebut nama cek na.. sedih cek na.. hik3.. cepat blaja cakap tau..

Pas ur jangan lupa blaja lari2 skali tau alisha.. jadi lasak ckit mcm cek na.. baru ader jiwe yang kental.. hik3.. oh ye.. cek lupe na minta maaf kat alisha.. sbb mse birthday alisha dulu cek na ta wish.. sbb cek na dalam penjara PLKN la syg.. so cek na pon wish lambat la.. hehehe..

Huh.. cek na mau ngajok ngn mama la.. da la dtg n9 ta mau jenguk cek na dlk KSP MANTIN.. cek na ta mau p peneng.. cek na ngajok.. Haa.. cek na na ngajok lagi sbb mama ta mau aja alisha sebut nama cek na.. sedih cek na.. huk3


Post Tiada Tajuk..

*Malam Smlm*

Huh.. Aq plak yg bls mcj org satu2.. Slalu nye aq yg byk anta kt orang.. tp semlm terbalik pulak.. dia anta byk2.. aku blas satu jwpn.. TAPI jwapan yg diberi sgt padat dan banyak makne nye.. maybe la..

Aduhai.. mamat nie ta ponek2 ko?? Den pulak ponek.. Ta ghoti putus aso ko?? bilo den ckp byk lagi org lain.. bleh plak jwp tak nak.. aduhai sakai.. bleh plk tye kalo aq na ko jgk?? mmg aq xde jwpn la.. aq jwp entah je.. apo punyo soaln la dio tyo den.. poning otak den..!

Dia bleh tye aq ta kesian kat die ke plk?? aduhai.. haa den kesian la den ta timo.. buek apo den timo tapi hati den tado kek dio.. kan den menyikso dio.. ta ckop kesian ke tu?? plus plk den ta pena suruh tggu.. ta pena bg harapan.. dio yg sikso jiwo dio tok buek sumo tu.. xdo sapo suruh bhai.. aaarrrhhh...! jangan la lahirkan perasaan serba salah dalam jiwa aku..!

bilo den tgok balek mcj2 yg den baleh kek dio jwpan yg den bagi msti mnyakitkan aty.. sebb kalo aq yg dapat jwpan mcm tu aku pon msti fedup.. dia ckp panjang2 aq bls "satu je emotion".. dia ckp byk2 aq jwp "so??".. dia anta ayat kecewo @ pasrah aq jwp "k".. huh.. kejam kah aku??

Banyak alasan yg aq bg utk aq mnolak pemintaan dia.. aq ungkit semua yg pena aq but kt dia.. aq tye balik ta serik ke dgn ap yg pena aq but kt dia.. pas ur bleh plak dia marah aku.. sbb ungkit sume bnde ur.. dia ckp tu zaman aq ta matang.. so skunk dia na ckp aq da matang ke?? dia soh lupe kan yg dulu.. huh.. aq blas la AKU LAH AKU.. hik3.. payah nyo la dgn mamat nie..

"api dengan api.. mane bleh masok bro.. kau api.. aku pun api..! so jd nye mcm mne ko agak?? Ko da tau aq nie paneh baran org ae.. kogheh palo orang ae.. and mcm2 lagi.. ko pon api kan.. mane dan.. api lawan nye dgn air bro.. baru padam.. kalo dengan api marak la die.. tak kan plak ko na ckp semarak cinte kite.. ouhh no..! xde lah.. kite mmg segile.. tapi ta pena sependapat.. sush hidop.. so baik ko carik air.. bukan API.. iaitu BUKAN AKU..!"

SEKIAN

p/s: Ouh TUHAN... berikan lah aku.. kekuatan menempuhi dugaanMU.. Aku percaya.. ada hikmahnya.. di setiap deguaan yang ku terima.. andainya hati ku bersuara.. pastinya ia akan berkata.. CUKUP LAH SAYANG AKU TIDAK BERDAYA.. MENGHARUNGI SEGALA SENGSARA..

Monday, 30 March 2015

NNNnnoo.!!

*Whatsappku*

Aduyyai,. den bonci boto la bilo mamat nie mulo masuk mood jiwang ae.. Menyampah tau ta.. Kalo chat biaso2  yo ta ley ko?? 
Aduhai.. kalo ta bls mcj kunk mmber sekelas.. kalo bls nie la jadi ae..! aku buntu da mlm nie..
AAAAaaarrrrhhhh..! 

p/s: Aku mampu melawan pujuk rayu mu wahai kaum Adam.. kerana aku bukanlah wanita biasa.. INSYAALLAH..

STRESS..!

Sayang & BENCI..!

*Sumber pakcik google*

Aku selalu dengar orang cakp.. "Jangan terlalu membenci nanti esok lusa terlalu sayang" huh awai macam ta caya ja ayat tu.. Tapi bila dengaq ada orang yang dulu benci gila dengan aku.. Tapi la ni jadi buddy aku.. rasa na pecaya pulak.. Aduhai.. adakah itu kebetulan??

Tapikan aku ta pernah pulak TERLALU membenci dekat depa pasai apa aku TERLALU sayang?? Mungkinkah ia akan terbalik lagu mana yang benci jadi suka.. Maka yang sayang jadi benci.. Nauzubillah.. Mohon di jauhkan la..

Ya Allah, engkau yg maha tahu segalanya..
"bila kehadiranku mengganggu hatinya,tidak membawa kebaikan padanya,maka kau pisahkanlah kami biarpun kami terluka,bila aku tak layak dan bukan yang terbaik untuknya,maka kau jauhkanlah aku darinya,bila aku bukan yang terbaik,bila aku bukan yang tercatat dalam takdir hidupnya,maka jarakkanlah kami,pisahkan kami.."

Kita BERKENALAN secara tak sengaja, adalah PERANCANGAN ALLAH.. Kita BERKAWAN begitu lama bertahan pun, ALLAH yang RANCANG.. Kita dikurniakan RASA SUKA antara satu sama lain juga, ALLAH yang BERI.. Kita masih BERSAMA walau banyak dugaan menimpa, ALLAH yang ATURKAN.. Kita dikurniakan KESEDARAN dan KEINSAFAN juga kerana, ALLAH SAYANG PADA KITA.. Kita BERJAUHAN untuk mencapai REDHA-NYA juga, DIA yang RANCANG.. Kita BERDOA untuk KEBAHAGIAAN masing2 juga, ALLAH yang DETIKKAN dalam hati kita.. dan ketahuilah, sama ada hubungan kita akan BERKEKALAN sehingga ke SYURGA atau TERPUTUS di TENGAH JALAN juga ALLAH yang akan tentukan.. jadi, usah risau.. andai kamulah jodoh yang ditetapkan ALLAH di Luh Mahfuz untuk saya.. InsyaAllah kita akan BERSATU juga walau dipisahkan dengan jarak dan masa..

*Chek cughi.. #maaf*


JPJ KERETA..

*Lesen L*

Huh.. Lame hari nie tgglkan umh.. hampir 12 jam.. ponek oi amek lesen ary nie.. mujo semua berjaln lancar.. Alhamdulillah lulus jgk aq dpat kan lesen P.. satu lai lesen P yg perlu aq ddk.. mggu depan JPJ moto pulak.. insyaALLAH aq akn but yg lebih baik dri hari nie.. semoga aq berjaya.. Amin..

*With BFF*

Alhamdulillah juga.. Sebb hari nie full day dgn dia.. sempat jugk flashback mse zaman degil2 dgn dia.. zaman aq ddk rembau dulu.. alola.. comel je.. Sekarang dia tinggi gile.. Ouh ye.. Alhamdulillah dia pon lulus jugak repeat kete tadi.. syukur la.. hurmm sedih nnt ta tau bile lgi bleh jumpe.. Tadi sebelum aq balik dia dtg dkt aq.. aq pon ckp la da na balik.. pas ur dia salam aq.. cium tangn aq.. pas ur aq pon but la bnde same.. pas ur dia kate na peluk.. aduhai.. sweet nye.. mule2 aq malaz gak.. tapi memandangkan da lame ta jmpe hampir 8 taon ta jumpe.. aq pon ok je la.. pas ur selfie lagi.. 

Gambar tu before and after kite orang test kete.. comel kan kami.. hehehe.. dia siap pesan lagi.. nnt kalo ader nk ajk kua call la.. da ad lesen kan.. kate nye.. hahaha.. Seronok nye seharian dgn dia hari.. gile arh.. rindu pulak kwn2 yg lain..

Ok la tu je kot cite ary nie.. da boleh rehat puas2 setelah 3 hari berturut2 pg lukud.. esok rehat.. rabu pg lukud lagi.. belaja moto.. wish me luck.. InsyaALLAH.. :)

Sunday, 29 March 2015

3 orang 1 situasi..

*Orang²yang di maksudkan*

Yg petame kaq sue.. hurm ta igt gado pasai ap.. Tapi besa gak fight nye.. betaon bawk ae.. sampai dia pindah la.. spanjang pegadoan ur aq boley kate kan ary mnx maaf.. da lame2 give-up jgk aq.. tapi lame we.. bkn due tige2 bln aq btahan tau.. tapi due taon beb.. sejk dia pinda.. dia da kawen.. dia da ad ank.. dia ttbe ok ngan aku.. dia mnx maap ngn aq.. aq tye pasal ap.. dia ta jwp.. mungkin pasal dulu kot.. so skunk kite owg da baik balik.. tapi ubungn ur ta mcm dlu la.. so btol la org ckp kalo org ur btol² syg please la hargai.. sbb bila da terlepas na dpt blik mungkin mustahil.. kalo dapat blik semestinya ta sme mcm dulu..

Yg kedue kaq nad.. That so amazing relay bhai.. seronok ngn dia.. 2 taun ngn dio minah jiwang den.. mcm bese la.. stiap relay msti ader konflik.. na² kalo jalin relay dgn as..  kompom la besa konflik nye.. as kan kuat ngajok.. so aq ngajok ap tah.. cyes aq ta paham.. tau² da terabai.. penat aq mnx maaf.. kalo anta mcj seen je.. sme la yg pertama.. tp yg kedua nie lagi rare.. bile tego asik seen je.. dia langsung ta seen.. lagi tersiksa guey..! bila jumpa rse mcm org lua.. mcm x pnah rpt.. smpai hari nie dok mcj ta pena seen.. dasyat kan.. aq ta tau smpai bila plk bnde nie..

The new n the last.. no tigo.. Ainaa.. haa yg nie pon samo la mo yg ke duo tu.. den ta paham.. yg den tau kono abai.. but stakat nie.. seen lagi la apo den anta.. da lamo2 nnt onth apo plk..! bilo dok tyo kato ae ta do papo.. den poning gini.. bilo chat org lain jlz plak.. bilo chat ngn dio baleh pon ta na.. hurm.. den ghindu dio sebona ae.. tapi.. hurrmmm..UJIAN ASRINA.. 

Hope dia balik ke dulu.. sblom den give up bhai.. den lamo² ponek gak.. sebab dia org ketigo kot.. kalo sendiri kono ta ghaso soghek ko.. 3 org yg den sayang buek ta apek yo ngn den bilo dlm konflik.. hurm ponek yg no duo bolom ilang bhai.. no tigo pon buek ta apek.. mak ai sodih.. nie bolom cito yg boy ae.. baru cito yg pompn.. cito yg boy.. ta ckop muko surat ghaso ae..

Hati oh Qolbuku.. ( ◡́.◡̀)

*Sumber FB*

Oh hati.. Oh qolbuku.. Sabar lah wahai dikau yang jauh nun di dalam.. Kerana aku hanya mampu mengucapkankan kate² nasihat, kate² semangat dan kate² motivasi buatmu.. Kau tahu kenapa itu sahaja yang mampu aku lakukan?? Kerana kau terlalu jauh bagiku untuk aku gapai atau capai supaya dapat ku letakkan sesuatu penyembuh.. Aku tahu kau milikku.. Namun tak termampu aku menepis atau menghalang segala penyakit hati yang kau alami..

Sungguh aku meminta maaf kerana engkau sering disakiti dan tersakiti.. Sungguh juga aku mengetahu bahawa engkau memiliki cinta yang suci.. Tapi apakan daya tiada yang menghargai.. Kau cemburu?? Terlalu aku tidak dapat menghidarkan penyakit yang terlalu sakit itu darimu duhai hati oh qolbuku.. Kau tau kenapa kau melalui semua ini?? Ia kerana salahku yang selalu memerhatikan sidia dari jauh.. Lalu mataku tertanggkap kepada sesuatu yang buat mu tersakiti.. Maafkan aku duhaii hati oh qolbuku.. Sungguh aku bukanlah pemilik yang terbaik untukmu.. Tapi ia sudah suratan buatmu..

Allah menguji kita bersama untuk kita bersama bersabar dengan ujiannya.. Tanpa plaster mahupun minyak gamat.. Sama² lah kita menempuh ini duhai hati oh qolbuku..(ㆆ_ㆆ)

CELONOK..!

*Pagi tadi*

Alhamdulillah.. hari nie seronok sangat sebab dpt buat sume bnde dgn baik.. and insyaALLAH esok dapat but JPJ dengan lebih baik..

And hari nie seronok jgk sbb dapat jumpa kwn lame.. Dapat borak panjang dgn dia.. wah.. semakin bulat muka dia.. but muka dia mcm someone yg aq tgh rindu gile.. esok dia amek JPJ jgk gud luck ye.. dia tye best ke p PLKN?? aq pelik mne dia tau.. pas ur dia ckp kt fb.. tekejot aq ader stalker yg setia.. hak3..

Rindunya dia.. but lupa na mnx no phone dia.. lupa selfie dgn dia.. sbb perbualan kite org di sekat oley ckg dia.. huh.. sabo je la.. :p

WISH ME LUCK UTK 'JPJ' ESOK..!

Saturday, 28 March 2015

Biasiswa PLKN??

*Sumber WS*

Hahaha.. nie cito lawak gilo.. Kawan aku ta paham pasal biasiswa nie.. sebab dia pun ade dapat surat nie.. pas ur dia tye aq.. dia suruh aq jelas kan plak.. ehh da pulak aq da la ta dapt.. soh aq jlas kan plk.. lagi la aq ta tau.. pas ur aq soh la dia tye kt AINAA pasal dia tu kn ank Komanden.. So maybe dia bleh tye ayah dia.. alik2 korg tau kawn aq tu ckp ape?? dia cakap "adoi hai as.. ko tau nape aq tye ko?? sbb dia la suruh..!" si Ainaa tu yg soh dia tye aq..? hahaha adoi saba je la.. Da knpo den plak..? igt den google ke tau sumo bondo?? ayaaa..! manyak pening ooooww..! ha poi la tanyo ckg sesapo..

HAHAHA.. LOL..xD

LIKE.. ✔

*Sumber pakcik google*

Hurmm.. awk igt ta yg saye ckp siang tadi.. yang pasal gambar moto tu.. "like gambar moto byk2 ta dose.. kalo like gmbr org byk2 dose".. haa ayt tu.. tau ta sebb aper saye ckp mcm tu?? Ok moh kite dengor cite..

Mase dulu.. saya suke sangat like gmbar orang.. tak kire la berhijab @ ta berhijab saya like sume.. kaki like la konon nye.. pas ur satu hari saye terjumpa satu article nie dia ckp jangan like gamba org yg ta mnutup aurat sebb nnt kite kongsi dose dgn dia.. "lebih kurang mcm tu la mksud ayat ur.. tapi ayt nye lagi sedap la" kalo na ikot hadis ke ayt al-quran no bape mmg sye ta tau la.. tapi boleh pk kot dgn logik akal.. kite like gmbr dia org ya ta tutup aurat mksud nye kita suka kan?? memang kita ta ckp kita suke.. tapi like tu mksud nye dalam bahasa melayu suka kan??

So.. Bila kita suke.. org yg post gmbr2 mcm tu.. of course la lgi seronok right?? sape je ta seronok.. walau pun ta di puji.. tapi skadar like ckop membanggakan.. tipu la korg kalo dpt byk like ta seronok kn.. jujo.. aq pun suke org like gmbr aq.. so xde ap na di nafikan lagi.. Dapat like yg byk sume org suka.. K sambung, LIKE.. boleh jgk di ibaratkan kita menyokong dia dgn apa yg dia buat.. 

So lepas je aq bace article tu.. aq p carik fb sesape yg pena aq like gmbaq depa yg ta tutup aurat suma aq UNLIKE.. termasuk la gmbaq kwn2 aq.. takut kot kongsi dosa dgn org.. Dosa sendiri pon ta tertanggung.. Lepas unlike ternampak pulak member like gmbaq org yg ta tutup aurat.. aq pun ckp la p unlike.. aq ta na kwn aq kongsi dosa dengn depa.. so same2 kite p unlike gambq yg pena kita like.. mmg ta igt kan gmbq yg kite pena like.. tapi stakat yg kite ingat tu cuba la usehekan utk unlike gambaq yang xmenutup aurat yg pena kite like..

SAYA SAYANG SAHABAT SAYA.. SAYA NA SAHABAT SAYA MASUK SYURGA SAMA-2 DENGAN SAYA..

Sombong..?

*Sumber pakcik google*

Hurmm.! Kenapa perlu sombong?? Hidup kita nie singkat je.. So ta de masa sebenanye kite na sombong.. Na tau sebab apa?? Sebabnya banyak lagi hal akhirat yang kita ta but.. So ta perlu sombong.. Ouh ye..! Plus kalau awak sibok sangat dengan sombong awak tu.. Esok lusa awak sengsara.. Sebab..! Hidup kita nie saling memerlukan antara satu sama lain.. Jangan dok fikir semua benda awak boleh buat tanpa bantuan orang.. Sebab awak manusia.. Kita sama-2 manusia.. Itu je na cakap..

*Sumber pakcik google*


#MotivasiDiri

B to the O to the R to the I N G

*Maaf tercomel pulak*

Hahaha.. petang nie den buek lawak.. Sumo mental dgn den.. anta gamba nie pas ur perasan comel.. pas ur mintak simpati sbb tgh batuk.. hahaha lawak gile.. ader yang same2 wayar putus layang je.. ader yang malz na layan seen je.. ader yg fedup tye motif.. ahaha.. mental sumo orang dgn den.. kih3.. SORRY la yo..!

Den potg2 mmg wayar putus ckit.. nak2 td sakit palo.. pas ur na tydo mato ta ngantok.. haa habih la.. sumo fwen list WS kono kaco.. kah3..

Jangan risau malam kunk elok.. malam2 wayar motivasi bersambung.. :)

MAAF YE SUME ORANG YANG KONO KACO DENGAN AKU TADI.. HAHAHA..!

Friday, 27 March 2015

Saya SAYANG Awak..♡♡

*Rindu Awak*

Do'a Untuk Sahabat

Segala puja dan puji itu hanya milikmu wahai Tuhan penentu segala takdir. Selawat dan salam buat Rasul junjungan petunjuk sepanjang zaman, Nabi Muhammad s.a.w dan ahli keluarga serta para sahabatnya yang umpama bintang-bintang bergemerlapan.

Ya Alla..

Dalam perjalanan kehidupan ini telah Engkau jadikan bagiku banyak teman.Baik yang dulu maupun yang sekarang, baik jauh maupun yang dekat.Aku mohon kepadaMU ya ALLAH limpahkan rahmatMU kepada mereka semua n lindungilah mereka..

Ya Allah..

Dalam kekalutan begini, dia pergi menyendiri dan hanyalah dititipkan suatu pesanan melalui seorang teman buatku. Dimanakah salahku wahai Tuhan dan tunjukkanlah dimana silapku. Jangan Engkau biarkan aku begini tanpa diketahui apakah kesalahan yang telah aku lakukan terhadapnya..

Ya Allah..

Walau apa pun takdirMu keatasku, maka disaat ini aku tahu dia perlukan pertolongan. Oleh itu wahai Tuhan, aku dengan penuh rasa kehambaan yang penuh kehinaan memohon padaMu bagi pihaknya, kerana dia adalah sahabatku.

Ya Allah..

Ampunilah daku dan sahabatku dan masukkanlah kami kedalam rahmatMu dan Engkau adalah Tuhan yang maha penyayang.

Ya Allah..

Jangan Engkau tinggalkan untuknya suatu dosa melainkan telah Engkau ampunkan. Dan tiada suatu aibnya, melainkan telah Engkau tutupinya. Tiada suatu dukanya melainkan telah Engkau hilangkan daripadanya. Tiada suatu hutangnya melainkan telah Engkau bayarkannya. Tiada suatu kesakitan melainkan telah Engkau sembuhkannya. Tiada suatu hajatnya dari keperluan dunia dan akhiratnya yang telah Engkau redhai dan tepat untuknya melainkan telah Engkau tunaikan segalanya baginya wahai Tuhan yang Maha Penyayang.

Ya Allah..

Lindunglah sahabatku dari hilangnya nikmatMu dan berubahnya kesejahteraanMu dan mendadaknya seksaMu dan berbagai macam murkaMu.

Ya Allah..

Sungguhnya aku bermohon kepadaMu tabahkanlah dia dalam menghadapi segala urusan dan kekuatan dalam menerima petunjukMu.

Ya Allah..

Kurniakanlah kepadanya jiwa ketaqwaan dan sucikanlah. Engkaulah sebaik-baik yang mensucikannya.

Ya Allah..

Sungguhnya aku bermohon kepadaMu bagi pihaknya dengan sabaik-baik permintaan, sebaik-baik permohonannya, sebaik-baik kejayaannya dan sebaik-baik pahala baginya. Tetapkanlah untuknya, beratkanlah timbangan kebaikannya. Mantapkanlah imannya, tingkatkanlah darjatnya, terimalah solatnya dan ampunkanlah dosa-dosanya. Ya Allah, aku bermohon baginya kepadaMu tingkat yang tinggi di syurga. Ya Allah perkenankanlah permohonanku.

Ya Allah..

Sungguhnya Engkau mengetahui apa yang aku rahsiakan dan apa yang aku perlihatkan, maka ampunkanlah kealpaan dan kelalaiannya. Dan Engkau mengetahui segala hajatnya, maka kabulkanlah permohonannya. Ya Allah, aku bermohon baginya kepadaMu keimanan yang selalu mendampingi hatinya, dan keyakinan yang kuat sehingga dia mengerti bahawasanya tidak akan menimpa dirinya kecuali apa yang telah Engkau tentukan baginya dan bahawasanya apa sahaja yang telah menimpa dirinya bukanlah semata-mata yang meluputkannya. Dan apa sahaja yang telah meluputkannya bukanlah yang semata-mata menimpa dirinya.

Ya Allah..

Aku bermohon baginya kepadaMu iman yang dia buat cari kebenaran. Cahaya yang dia jadikan ikutan dan rezeki yang dirinya cukupkan. Ya Allah…jadikanlah dia cinta kepadaMu dengan hatinya seluruhnya dan rela kepadaMu dengan segala kemampuan dirinya seluruhnya. Ya Allah… jadikanlah cintanya seluruhnya hanya kepadaMu dan amal perbuatannya seluruhnya hanyalah untuk mencari keredhaanMu.

Ya Allah..

Apa sahaja yang Engkau jauhkan darinya dari hal-hal yang dia cintai, jadikanlah hal itu sebagai penguat untuknya mencintai apa yang Engkau cintai dan jadikanlah cintanya kepadaMu sebagaimana Engkau mencintai.

Ya Allah..

Cukuplah diriMu bagiku, tiada Tuhan selain Engkau. Hanya kepadaMu aku bertawakal. Dan Engkaulah Tuhan yang memiliki arasy yang agung.
amin Ya Allah Ya Rabbal Alamin..

Apa Ada Denganmu..¿¿

*Sumber curik di WS*

Ok.. first skali na minx maaf.. sbb saya curik gmbr awk.. hehehe.. Second.. mnx izin post gmbr curik nie.. hehehe.. Ok sambung cite..:

Apa Ada Denganmu lagu Peterpan.. Mula2 aku ingatkan tajok lagu nie utk mmpersoalkan aper yg ader dkt pomppn ur smpai dia suke?? rupanya bila da dgr byk kali baru tau mksud Apa Ada Denganmu tu sebenanye.. kenapa dgn pompn tu ttbe na merajuk.. oohhh.. baru paham..

So skunk kalo na tye pape skunk ta ya la tye 'awk knpe¿¿' Tapi tye Apa Ada Denganmu.. hahaha boley ta?? hik3.. ^_^

Test Kete..!

*Perlu dihafal*

OOuuuhhhh NOOO..! Lagi 3 hari na test kete.. Aq ta hafal lagi bnde2 yg ader dalam bonet depan kete.. adoi..!! Aku nie bkn nye jenis budak yg mnghafal @ membaca..! nie pun sbb mk bising soh bace.. kalo ta the aq bace.. aaarrrkk..! esk n ahad ad p blaja kete.. doa kan aq ta xcident lgi.. InsyaALLAH.. Doakan aku fokus.. doakan aq dapt igt sume bnde yg perlu di ingat.. dan mohon doakan aku lulus test pd hari isnin nnt.. InsyaALLAH..

p/s: da lupe tips mngingat sebenanye.. adoi.. mcm mne erk aq mnghafal surah dulu?? bnde slalu jd bila last min.. @_@

Minah Silat..

*Terhensem pulok*

Mase nampak gambar nie teringat plk mse nie aq gado dgn Ainaa.. Hahaha.. pelik kan.. setiap kali cite msti aq gadoe ngn dia kan.. hahaha.. na wat canner?? da mmg hari2 gadoe.. Ok sambung cite.. Ta ingt plak sbb ap gadoe dgn die.. Tapi mmg gadoe la.. sblom syaza dtg aq rse da ok.. tp aq diam je la sbb baru baik aq mmg pendiam.. pas ur syaza dtg aq p ikot dia.. sbb mse ur dia bru je blik.. dia cuti smggu sbb ap tah.. die indu den dia panggil la, ajk p kt tmpat bdk bravo.. aq ikot la.. pas ur p blik kt tmpt aq dia ajk begamba.. mse begamba nie Ainaa ta the dia p nyanyi.. Pas ur ttbe aq nmpk muke mnah nie lain.. polik la den.. pas ur rupenye dia ngajok ngan aq.. dia kate sbb dgn dia aq ta na ckp.. tapi dgn org lain na plak aq beckp.. alola.. mse ur aq ta tau lagi yg dia nie mmg jealous aq dgn si syaza nie.. bilo da tau kosan ae.. pondam yo la apo den ghaso.. kalo ta syaza la tompek den cito.. sbb dio nie matang ckit walau own kadang2 lobih mcm bbdk.. :p

TAMBAHAN:

Den da lamo tggu minah AINAA NABILAH bagi sumo gmbr den ngan dio.. sampai hari nie ta dapek2.. adoi..! taon bilo gak ehh??

Thursday, 26 March 2015

#TafakurSejenak..

*Sumber FB*

INNALILLAHHIWAINNALILLAHHIROJIUN.. Allahhuakbar.. besar ujian keluarga nie.. Semoga Wirawati AINI di beri kesembuhan pulih seperti sedia kala.. InsyaALLAH kami warga KSP yg mngenali sntiasa mndoakan kesejahteraan AINI.. Dan semoga ibu bapa AINI diberi ketabah hati dan keteguhan iman untk mnghadapi ujian ini.. 

"Bila di uji.. Ingat pada orang yang lebih besar ujiannya berbanding kita.. Supaya kita tidak selalu mengeluh atas ujian yang kita hadapi.. InsyaALLAH"

p/s: Allah uji sbb ALLAH rindu dgn hambaNYA.. Allah rindu supaya hambaNYA dtg sujud mnyembahNYA n meminta pertolongan dri DIA.. Plus ALLAH uji sbb ALLAH tahu bahawa hamba DIA boleh hadapi setiap ujian yg diberi.. Allah ta uji hambaNYA di luar kemampuan hambaNYA.. ALLAH syg kita..


Memilih sahabat..¿?

*Taca*

Hurmm.. aq kawan dgn dia pasai apa?? Pasai rupanya yang cantik kah?? ouh.. msti la tak.. kawan dia pasai kami ader pesamaan yg sama.. kami ada pala gila yg sama.. aq kwn dgn dia sjak aq pindah blik kg cnie.. so kami ckup mngenali antara stu sama lain.. bah kan koge dia koge aq.. koge aq koge dia.. dia.. bkn la sorg yg suke tau mslh org.. tp ta bemkne dia ta tau kwn dia ader mslah.. dia suke amek tau ap yg dia nmpk je.. kalo dia ta nmpk dia mlz na dgr.. bile aq perlukn teman tok kemane2 dia slalu jd peneman.. tp kalo dia mmg ta dpt tmn.. dia akn crik kn sesorg yg akn tmn aq.. mse excident dulu dia slalu tman aq.. slalu tggu aq dtg skola.. walau pun aq lambat dia sme2 lambat dgn aq.. penah skali bru lpas rhat.. sume org belari msok klas sbb ckg bi aq ader kt blakang aq.. dia ckp spe lmbt msok sye denda.. pas dia ta lari pon msuk klas.. pas ur ckg aq tye.. npe ta msuk klas?? dia pun ckp.. sye tggu asrina sir.. pas ur smpai dlm klas ckg aq ckp.. asrina u kene hargai kwn u.. sanggup msuk klas lmbt sbb u.. aq pun snyum malu.. Aku sayang gile kat dia..

*Intan*

Haa.. Kenape plk aq na kwn dgn dia?? Pasai dia pandai kah?? hurm rse nye ta.. aq kwn dgn dia.. pasai dia lah telinga aku.. dia mmg paling byk skali dgr cita aku.. aq kenai dia pun mse aq baru pindah cnie.. dia tompang skola aq tok kafa.. tp mse tu aq ta rpt dgn dia.. dia mangse buli aq.. kesian dia.. ta sangke msok skola men dia kwn baik aq.. dia la slalu jd perapat kesah cinta ku dgn si pakcik.. sbb dia kami akan bercouple balik kalo berlakunya pemutusan hubungan.. hak3.. acewah ayt na best kn.. tp btol la.. dia slalu pujok aq tok get back ngn mr pakcik.. kalo ta de dia msti skali je aq couple dgn mr. pkcik.. tp payah jgk.. sbb kalo aq ngajok ckit je mr.pkcik msti ngadu dgn dia.,. gram plk aq.. jujo ckp pnah trjealous.. sbb ckit2 mr. pkcik na ngadu dgn dia.. tp dia tau.. hehehe malu dgn dia.. haa.. lupe dia gak la slalu jd org ketige ble ader date.. kah3.. tp bkn date dgn mr. pkcik.. date dgn sis Abdullah Wahid.. hahaha.. dia sgale2 nye lah.. hahaha.. ;)

*Zura*

Hurmm bdk nie.. kwn gado n kwn gayut ku plus ank buah den.. npe erk na kwn dia lgi.. da la kalo gado aq je na kene ngalah?? plus same2 keras pale.. hahaha.. wat ebe la ap pun alasan nye.. yg penting aq kwn dgn dia bkn sbb kelebihan harta yg dia miliki.. buktinye aq ta pena meminta simpati dri dia.. sbaliknye duit aq yg aq bg kt *bukn na mngungkit just sbagai bukti*.. dia terlalu kebudk2kn.. terlu byk masalah.. bg dia sume masalah bg dia.. aq pon kdg2 ta paham.. aku lah telinga dia.. dri sej dia dgn abg F.. pas ur Mr. A smpai la yg skrang.. hurm ta tau na cite ap pasal dia.. sbb ta byk kenangn kot dgn dia.. 2 taon je rpt dgn dia.. form 4 n 5.. sbb mse form 1-3 dia klas lain..

*Ainaa*

OK budk nie.. lagi la singkat penemuan kami.. tapi byk plak cite dgn dia.. mungkin sbb 24/7 kami besame kot byk kenangn yg kami ukir besame.. walaupon dia ta bpe gile2 mcm aq.. tapi bleh plk msuk ngn aq.. hak3.. ap erk na cite.. sbb rse nye pasal dia nie da byk cite kt post2 yg lpas.. kunk bosan plk kalo cite bnde yg sme.. haa da tau da.. cite pasal aq demm utk kali yg terakhir dkt PLKN.. mse tu dia la yg anta aq p medic.. tggu aq sudah ke medic n berniat na anta aq blik dorm.. tp mse ur aq kate ta ya sbb aq larat lgi.. ehh ttbe teringat mse first time dmm dkt PLKN.. kelako pon ader rse nye.. sbb mse tu kami blom bpe rpt lagi.. dia bleh ngajok ngn aq sbb ta snyum dgn dia.. hak3 lucu.. org dmm la syg.. mcm mne gaye na snyum.. kakaka.. plus dlm aty dia ckp je la jealous sbb double A tu jage sye.. ahahaha.. umi pon pnah ckp.. kalo as dmm msti rmai yg melawat.. so mungkin itu bleh jd pncetus awk ngajok.. cyes ta leh lupe dia ngajok time aq dmm.. dia ckp.. mse ur dia ckp ngn aq tp aq ta jwp.. aq but muke ngn dia ap la.. hak4.. ok la sorry.. Ouh ya teringat jugak mse kali petame n terakhir pose kt KSP.. time tu aq ngajok ngn dia.. tah apo tah salah ae?? mse buke tu ok je.. Lpas buke na p mkn mlm tu fight plk.. peh.. ta betontang mato den ngn dio kek maghah ae den.. ish3.. jahat nye aq.. SORRY lagi la.. *manusiakan salah je mintak maaf.. pas ur but lagi.. tu je yg manusia tau.. ta pena tau care tok perbaiki.. -aku la tu-* Aku sayang SANGAT dekat dia nie.. Ta bleh bla arh pasaan nie..!:p

*Kenangmu dalam doaku*

Saya akan sentiasa memaafkan kesilapan kalian terhadap saya.. Saya harap kalian begitu.. Saya akan sentiasa mendoakan kebahagiaan dan kebaikan kalian.. InsyaALLAH harap kalian juga begitu.. Aku akan sentiasa menghalalkan pemberianku kepada kaliang malah yg mana kalian terambil juga aku halalkan.. Harapanku juga begitu..

''Pesan dan Nasihat Luqman al-Hakim kepada anaknya: “Wahai anakku, hendaklah kamu ingat kebaikan orang dan lupa kejahatan orang. Dan hendaklah kamu lupa kebaikan kamu terhadap orang dan ingatlah kejahatan yang kamu lakukan kepada orang..''

Korang tau ta pasai apa saya sntiasa memaafkan walau pun saya disakiti..? Pasainya hidup kite nie singkat je na berdendam.. so saye memilih utk dua F.. Forgive n Forget..

"memang sukar membiarkan cinta membimbing kita bila hati kita disakiti.

 Tetapi, biarpun luka hati itu kecil atau besar kita tidak akan boleh benar-benar bahagia sebelum memberi maaf dengan keikhlasan..

Nescaya kita akan bahagia :)


Wednesday, 25 March 2015

dia atau dia??

*Chat tadi*

Huurrmmm.. Jujo den ckp ae.. den pon ary nie teringat gak kt dia.. Teringat..? mungkin kah itu rindu?? hurm wht eve.. na tego dia kt WS.. tap mcm ta layak.. segan kot.. enth la.. sush na ckp.. trlalu byk alasan utk aq na mule kn perbualan dgn dia.. Mungkin sbb aq pk pasaan org lain kot.. walau own dia ta tau.. aq ta ley na tipu dia kot.. enth.. takut lah..! susah btol dgn perasaan nie.. Sbb ta na bg org lain J walau dia ta tau.. mne la tau cbdk yg chat ngn aq nie p SC yg aq start chat ngn dia.. haa kau ta pasal2 SC dri org lain.. ta na den do.. ta kiro la can no pon den sedayo upaya gak jago aty dia walau pon dio ta tau @ buat ta tau *kot*..

Mengejus..!

*Jus aq*

Haa.. skunk nie kono byk minom jus la den.. first skali den buek jus tembikai.. pas tu den buek oren jus.. and hari nie pisang jus.. sumo ae menjadi.. mk soh buek jus timun.. ha?? sodap ko?? aloo.. takut la plak.. ta na la.. malam nie na but carrot jus.. lai sodap.. aummm.. sluurrrppp.. hak3.. terliur ta?? jahat kan aku?? haa.. sape cakap aq baik?? so jangan kawan ngn aq?? ta the la yg jealous.. upss terlebey sudah.. hahaha.. 

da are gile otak aku memalam nie.. na2 plak skunk nie tgh dok main dgn si koko (hamster) yg hiper mlm nie.. seronok betul dia dapat tawaf stu  rumah.. hik3.. k koko say gud nite.. dia da na kene msuk umh dia.. waktu tawaf da habis.. sambung esok tawaf umh.. 

p/s: ttbe cite jus kuar pasal koko (hamster).. hahaha.. ader aq kesah?? blog aq.. suke aty aku la.. ta suke p but blog sendiri bce sndiri.. welk.. :p 
*sentap?? sorry gurau yo*

Peramah¿¿?

*Muka p Interview*

Peeehhh..! hari nie aku asik jumpa orang yg peramah je.. ponek na melayan.. First aq jumpa member aq punya member dkt tmpt aq na interview.. Dia lelaki.. Mak ai mcm pompuan mulot ae.. becito ta bonti.. den pon dgn rele dgr cite dia.. dri cite dia demam smpai cite dia dkt ostel.. bapak arh.. ssh jumpo laki mcm nie., pas ur ad org mkcik nie dtg bwk ank dia.. mk cik ur tye na interview ke.. aq pon jwp la.. byk jgk la tye nye.. tp ok lgi dri bdk laki tu.. lpas mkcik ur aq rse besyukur sbb mkcik ur da mnyelamatkn aq dri kene dgr cite bdk ur.. ttbe dia ajk smbung.. aq layan la.. hak4.. nasib.. ttbe ader ad bdk pompn dtg ddk sebelah aq.. sekat dia dri terus becite n dia trus senyap.. pehhh lega..

Lepas habis je sesi tak limat sume2 dkt pejabat mara.. aq pon boley la balik.. sblom p kt busstand mk kirim mknan tok kura2.. aq pon beli la.. pas ur p beli mknn tok den nnt na tggu bus.. pas ur siap sumo bas dri bahau smpai.. aq tye are gerak kol bpe.. dia ckp kol 1:30.. waktu bru kol 12:27.. peh stu jam kene tggu.. mse dok tggu tu ader sorg mkcik dok sebelah aq.. aq pandang je la.. pas ur dia snyum aq pon snyum.. ttbe sblah lgi stu ader nenek plk ddk.. pas ur ttbe mkcik yg awl2 ur tye na p mne.. aq jwp na blik air mawang.. rupenye dia pon sme.. da sme tu byk la soal2 jwp nyer.. pas da abis cite nenek sblah tye soalan yg sme plk.. aq pon jwp la.. pas ur nenek ur pon snyap..

Da bape min sume snyap.. ttbe dtg sorg lagi mkcik nie.. dia tye bas yg aq tgh tggu tu na p mne..? mse ur aq blom tau bas yg aq na naik ur na p mne.. so dgn mlz nye aq dkt tmpt ddk aq bace dlm bas tu ader tulis p mane?? aq nmpk dia tulis pilah.. so aq ckp la p pilah.. hek3.. pas ur mkcik ur borak ngn nenek ur.. ttbe aq mcm was2 dgn ap yg aq ckp.. pas ur aq bangun dri tmpt aq ddk n p tgok dpn bas yg bas ur rupe nye na p bahau.. cpt2 aq p ckp ngn mkcik ur.. hek3.. but malu je.. pas ur mkcik ur tye kol bpe bas pilah dtg.. pas ur ad la sorg nie.. dia mmg kurang shat ckit.. tp dia tau la jadual bas.. dia ckp bas pilah kol 3 bru smpai.. dia ckp boley je na p pilah naik bas bahau.. mula2 p la bahau pas ur p pilah.. mkcik ur kate tau.. pas ur mkcik ur smbung lgi bork2 dgn nenek ur.. ttbe mkcik ur emo bile nenek ur ulang ayt org yg kuang shat.. ta paham aq.. adoiii..! pas ur mkcik ur ngajok trus blah..

ta smpai bpe min ur mkcik ur dtg blik.. hik4 lawak la mkcik nie.. tp mkcik nie ta ddk sblah nenek ur lagi.. tp dia ddk sblah mkcik yg awl2 ddk sblah aq.. dia pon bork2.. da lame2 ur ttbe dtg org laki cine yg berumo tye aq.. bas nie na p mne?? aq dgn yakin nye jwp.. na p bahau.. pas ur dia kata ouh.. pas ur blah.. dh lame ckit dtg plak pompn cine.. ta tue ta mude.. tye aq sejam da ke tggu?? pas ur dia senyum.. aq pon senyum n mngiakan.. hek3.. sian pnat.. lpas ur bru org yg bwk bas ur dtg.. bru la grak balik..

Sampai je pekan mawang igt un na tggu pkcik aq kat bas stop je.. pas ur ttbe ader mkcik yg kt kdai mkn ur snyum.. snyumn dia mcm na suwuh aq dtg.. aq pon dtg.. rupenye naluri aq btol.. aq dtg je.. bejuta2 soalan dia bg.. sbb mkcik ur mmg rpt pon dgn family aq.. so dia bleh kate caring la.. redha je la ary nie jumpe rmai org yg peramah..

Fakta bru ary nie jumpa tentang diri aq.. aq ta suke ngn org yg telalu peramah.. penat na layan @ na mngiakan setiap cite dia.. hak3.. tapi ta suka plk bile terlalu pendiam.. sbb aq bukn nye jenis yg suke mnego.. aq suke org tego aq dulu bru aq bleh tego balik.. pemalu la konon.. hak4.. k la tu je cite ary nie.. menjelakan..! :p

Tuesday, 24 March 2015

Best Friend.. ♡¿

*Comel..?*

"Gantunglah cita-citamu di bintang walaupun kaki berpijak di mu". 
-Ainaa Nabilah-

"If you really loves her, respect her right as a woman. Protect her dignity. If good will, you will own her until Jannah" 
-Ainaa Nabilah-

p/s: awak ingat ta kate-2 nie sume?? kate-2 nie sume awk yang bagi kat saye.. awak tulis kate-2 nie dalam buku PLKN saye.. lpas biodata awak.. ツ

*Sumber muka buku*

❤️ Good Night Sahabat, ❤️
❤️ Sweet Dreams, ❤️
❤️ I Love You!❤️
❤️ Fi Hifzillah..❤️
❤️ Jaga Hati.. ❤️
❤️ Jaga Iman.. ❤️
❤️ Jaga Ikhtilat.. ❤️
❤️❤️Assalaamualaikum..❤️❤️

Ingat mati.. ♡

*Persinggahan Terakhir*

Huurmm..! Pelik.. knpe awk na mrh bile owg yg awk syg sebut pasai mati?? Salah ka?? Awk takut dia p pasai apa?? Suma org mati jgk pa.. sume org merase mati.. malah tumbuhan n haiwan pun merasai mati.. so ap na takut??

Bukan ka ingat mati tu sunnah.. Dapat pahala tu..! Soal pasai takut mati.. sapa ja ta takut mati.. habak kat chek.. tapi kene pecaya kite pon akn mati.. sbb igt mati tu tnda org tu beriman hang tau daq.. so tok sah hang dok penin pala dok maghah kt org yg hang syg tu bila dia sbut pasai mati.. kalo hang dok syg kat dia.. pasai apa dok marah dia sebut pasai mati?? hang ta mau dia dapat pahala ka??

p/s: saje cite pasal mati.. n xde kaitan ngn sesape.. ttbe terlintas kt pale.. sbb teringat.. sesape je akn mrh bile org dia syg sebut pasal mati.. so terlintas la na tulis cite pasai mati..

AKU SELALU INGAT NIE..!

Aku telah ' Dilamar ' oleh ' Malaikat Maut ' . Aku bakal ' BERNIKAH ' dengan ' KEMATIAN ' . AKU bakal ' BERCERAI ' dengan ' DUNIA ' yang aku kejar . 'MAHARKU' adalah 'NAZAK' dan sepersalinan 'KAIN PUTIH'. 'PELAMINKU' diwangikan dengan 'GAHARU CENDANA' Disaat itu aku akan 'DIARAK' dengan laungan 'AZAN' . Ber'AKAD'kan 'TALKIN' , ber'WALI'kan 'LIANG LAHAD' , BER'SAKSI'KAN NISAN . Dan pada 'MALAM PERTAMAKU' , aku akan 'DISERIKAN' dengan persoalan MUNKAR dan NAKIR . *INGAT MATI TU SUNAT* 

Na tau pasal ape?? sbb bile kite di lahirkan, Allah da tetapkn sume nye utk kite.. Siapa JODOH kita.. Siapa ibu bapa kita.. Bila tarikh kite mati.. dimana kita akan mati.. and dimana tmpat yg akan kite disemadikan..? sume.. SEMUANYA..! Allah dah ttpkan.. so kite kene standby.. sebb sume yg ALLAH tetapkan aderlah rahsiaNYA..

Allah merahsiakan sume tu sbb dia na suwuh kite sentiase mngabdikan diri pd DIA.. Contoh mcm cri johoh.. kite keliru dgn pilihan.. kite mnx petunjuk kt dri pd DIA Solat Istikharahkan.. Tapi kite salah jgk.. bile kite ssh bru na cri DIA.. bile snang ta pena na igt kat DIA yg mmberi kebahagian.. ALLAHhurabbi..

k la.. ckop la beceghabih.. kalah plk ustzah.. kih2..

#PENDOSA TANPA NOKTAH ツ